Yalova Üniversitesi    iktisat@yalova.edu.tr (0226) 815 5115

Yalova Bağımsız Denetçiler Derneği Başkanı Şengül Tanır ile Bölümümüz Öğretim Üyesi Dr. Mahmut Küçükoğlu bir araya geldi

Yalova Bağımsız Denetçiler Derneği Başkanı Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi Şengül Tanır ile Fakültemiz İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mahmut Küçükoğlu’nun yapmış olduğu röportaj

 

1) Öncelikle kısaca kendinizi tanıtarak meslek hayatınıza ne zaman başladığınızı ve hangi tecrübelerle bu konuma ulaştığınızı bize anlatabilir misiniz?

Adım Şengül Tanır Yalova Bağımsız Denetçiler Derneği Başkanıyım. Yalova’da yaşıyorum. 2004 yılında Mali Müşavirlik ofisimi açtım. On beş yıllık iş tecrübesini gerçekleştirdikten sonra bağımsız denetçilik ders ve sınavlarına girerek bağımsız denetçilik belgesini aldım. Şu anda Yalova’da bağımsız denetçi olarak faaliyetime devam ediyorum.

2) Bağımsız Denetçilik unvanını almak zor mu? Hangi süreçlerden geçmek gerekiyor?

Bağımsız denetçilik lisansı almak sınava tabidir. Sınavda başarılı olan adaylar staja tabi tutularak denetçi unvanı alırlar ancak burada önemli olan denetim ekiplerinde yer almaktır.

3) Bağımsız Denetçilik ve mesleğinin saygınlığı hangi seviyede ve İktisat Bölümünden mezun olacak öğrencilerimize tavsiye eder misiniz?

Bağımsız denetçilik mesleği bize göre olması gereken yerde değildir. Bunun sebebi de bağımsız denetime tabi olan şirketlerin sayılarının az olmalarıdır. (Kriterlere göre.)

4) Yalova Üniversitesi'nin fakülteleri ve bölümleri hakkında bilginiz var mı?

Üniversitemiz ile sürekli temas halindeyiz. Ancak üniversitenin moderatörlüğünde çeşitli toplantı sempozyum ve bilgilendirme toplantıları yapmamız ve mesleğimizi tanıtmamız gerekmektedir.

5) Bölümümüzün ders müfredatı hakkında bilginiz var mı?

Bölümün ders müfredatı hakkında bilgimiz bulunmamaktadır.

6) Bölümümüzün ders müfredatı iş dünyasının ihtiyaçları bakımından yeterli mi?

Müfredat hakkında bilgi sahibi değiliz ancak yapacağımız çeşitli istişare toplantıları ile bir fikir verebileceğimizi umuyoruz.

7) Sizce Bölümümüzün ders müfredatında hangi zorunlu veya seçmeli dersin olması önemlidir?

Bizce en önemli konu bağımsız denetimde etik kurallarının zorunlu ders olması gerekliliğidir.

8) Bölüm mezunlarımızdan beraber çalıştıklarınız var ise mezunlarımızın performansını yeterli buluyor musunuz?

Şimdiye kadar herhangi bir talep gelmedi ancak gelirse seve seve yardımcı oluruz.

9) Bölümümüz öğretim üyelerinin iş dünyası ile iş birliği yapmasının  önemli olduğunu düşünüyor musunuz?

Kesinlikle düşünüyoruz ancak sivil toplum kuruluşları ile diyaloğun geliştirilmesi gerektiğine çok inanıyoruz.

10) Bölümümüz öğretim üyeleri ile akademik projelerde iş birliği yapar mısınız?

Kesinlikle yaparız hatta ekim ayı içinde derneğimiz böyle bir çalıştayı başlatmak üzere hazırlık görüşmelerine başlamıştır.

11) Öğrencilerimizin staj yapması sizce önemli mi?

Teori önemlidir ancak onun önemini pratikle birleştirebilirsek bir hüküm ifade edeceğine inanlardanız.

12) Sizce son dönemlerde iş dünyası için önem kazanan konular nelerdir?

En önemli husus finansmana ulaşımdır. Onun için de sağlıklı mali tablolara

İhtiyaç vardır. İşte burada bağımsız denetim isin içine girmekte hatta finans sağlayıcıları artık bağımsız denetime tabi tutulmuş firmaların taleplerini olumlu yönde karşılamaktadır.

13) Yalova Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü öğrencilerine yönelik bu konuların dışında dilek, öneri veya tavsiyeleriniz nelerdir?

Bizlerle daha fazla zaman geçirmeleri küçük de olsa haftalık sohbet toplantıları düzenlemek suretiyle ilişkileri daha sıcak hale getirmeleri.