Yalova Üniversitesi    iktisat@yalova.edu.tr (0226) 815 5115

​Yalova Mali Müşavirler Odası Başkanı Sait Aydın ile Bölümümüz Öğretim Üyesi Dr. Mahmut Küçükoğlu bir araya geldi

​Yalova Mali Müşavirler Odası Başkanı Mali Müşavir-Bağımsız Denetçi Sait Aydın ile Fakültemiz İktisat Bölümü Öğretim Üyesi  Dr.Mahmut Küçükoğlu'nun röportajı

Yalova Mali Müşavirler Odası Başkanı Mali Müşavir-Bağımsız Denetçi  Sait Aydın ile Fakültemiz İktisat Bölümü Öğretim Üyesi  Dr.Mahmut Küçükoğlu'nun yapmış olduğu röportajda Fakültemizin dış paydaşlarından olan Mali Müşavirler Odası'nın Üniversitemiz ile işbirliğinin önemi üzerinde duruldu.

1- ÖNCELİKLE KISACA KENDİNİZİ TANITARAK MESLEK HAYATINIZA NE ZAMAN BAŞLADIĞINIZI VE HANGİ TECRÜBELERLE BU KONUMA ULAŞTIĞINIZI BİZE ANLATABİLİR MİSİNİZ?

Ben Ali Sait Aydın 1971 Trabzon doğumluyum. İlk-orta-lise tahsilimi, Yalova’da tamamladım. Anadolu Üniversitesi (açık öğretim) işletme fakültesi mezunuyum. Meslek hayatımda önce Serbest muhasebeci daha sonra serbest muhasebeci mali müşavir ruhsatını aldım. Kamu gözetim kurumundan 2015 yılında bağımsız denetçi belgesini almaya hak kazandım. Yalova ilinde sivil toplum kurumlarında yönetim kurulu üyeliği ve başkanlık görevlerinde bulundum. Halen Yalova SMMM odası başkanlığını yürütmekteyim. 1989 yılından itibaren mesleğimi yapmaktayım. Karşılıklı saygı sevgi samimiyet ve yardımlaşma dayanışma vefalı olduğunuz sürece insanın başaramayacağı hiçbir şeyin olmayacağı kanısındayım.     

2- MALİ MÜŞAVİRLİK ÜNVANINI ALMAK ZOR MU?  HANGİ SÜREÇLERDEN GEÇMEK GEREKİYOR?

Çalışan ve isteyen için mali müşavirlik olmak çok zor değil mali müşavirlik süreci.

3- MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİNİN SAYGINLIĞI HANGİ SEVİYEDE VE İKTİSAT BÖLÜMÜNDEN MEZUN OLACAK ÖĞRENCİLERİMİZE TAVSİYE EDER MİSİNİZ?

Muhasebe basit bir kayıt ve sayma işleminden ibaretken, günümüzde teknolojinin etkin olarak kullanıldığı, işletmeler, devlet ve diğer kurumlar arasında bilgi alışverişi sağlayan bir sistemler bütünüdür. Bu noktada muhasebenin toplumların devamlılığında önemli bir yeri olduğunu belirtmek abartı olmayacaktır. Öyle ki işletmelerin şeffaf bir şekilde yönetilebilmeleri, doğru yatırım kararlarını almaları, finansman ihtiyaçlarının tespiti, halka arz edilmeleri vb. tüm süreçler sağlıklı bir muhasebe ve raporlama sisteminin varlığına dayalıdır. İktisat bölümünden mezun öğrencilere mali müşavirlik mesleğini tüm samimiyetimle tavsiye ederim.

4- YALOVA ÜNİVERSİTESİNİN FAKÜLTELERİ VE BÖLÜMLERİ HAKKINDA BİLGİNİZ VAR MI?

Var.

5- BÖLÜM DERS MÜFREDATI HAKKINDA BİLGİNİZ VAR MI?

Yok

6- BÖLÜMÜMÜZÜN DERS MÜFREDATI İŞ DÜNYASININ İHTİYAÇLARI BAKIMINDAN YETERLİ Mİ?

Bilemiyorum.

7- SİZCE BÖLÜMÜMÜZÜN DERS MÜFREDATINDA HANGİ ZORUNLU VEYA SEÇMELİ DERSİN OLMASI ÖNEMLİDİR?

Bu konuda Sanayi ve Ticaret Odasının ilgili komite komisyonun görüşlerinin alınması daha yerinde olacaktır.

8- BÖLÜM MEZUNLARIMIZDAN BERABER ÇALIŞTIKLARINIZ VAR İSE MEZUNLARIMIZIN PERFORMANSINI YETERLİ BULUYOR MUSUNUZ?

Bölüm mezunlarınızla beraber çalıştığımız az da olsa olmuştur. Beraber çalıştığımız mezunlarınızın performansı kişiye göre değişiklik gösterebiliyor.

9-BÖLÜMÜMÜZ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN İŞ DÜNYASI İLE İŞ BİRLİĞİ YAPMASININ ÖNEMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Kesinlikle.

10- BÖLÜMÜMÜZ ÖĞRETİM ÜYELERİ İLE AKADEMİK PROJELERDE İŞ BİRLİĞİ YAPAR MISINIZ?

Seve seve çok mutlu oluruz.

11- ÖĞRENCİLERİMİZİN STAJ YAPMASI SİZCE ÖNEMLİ Mİ?

Mali Müşavirlik mesleğini icra etmek için mutlaka zorunlu staj öncesinde bile eğitim sırasında meslekle iç içe olması ileride kişinin kendisine mutlaka avantaj katacaktır.

12- SİZCE SON DÖNEMLERDE İŞ DÜNYASI İÇİN ÖNEM KAZANAN KONULAR NELERDİR?

İnovasyon ve yapay zekâ.

13- YALOVA ÜNİVERSİTESİ İİBF İKTİSAT BÖLÜMÜ ÖGRENCİLERİNE YÖNELİK BU KONULARIN DIŞINDA DİLEK, ÖNERİ VEYA TAVSİYELERİNİZ NELERDİR?

Yalova Üniversitesi İİBF iktisat Bölümü öğrencilere yönelik tavsiyelerim ileride yapacakları meslekle ilgili eğitim sürecinde bile iç içe olmaları seminer, sempozyum, kongre gibi aktivitelere katılmasını isterim.