Bölüm Hakkında

BÖLÜM > Hakkımızda

İktisat; ekonominin işleyişini, piyasa süreçlerini, finansal gelişmeleri, devletin mali yapısını, devletin ekonomiye etkilerini ve piyasaya müdahalelerini inceleyen hem sosyal hem de teknik bir bilimdir. Tüm bu işleyişi, süreçleri, etkileri ve müdahaleleri anlayabilmek ve kavrayabilmek için iktisat biliminde gerek kurumsal ve tarihsel analiz yöntemleri, gerekse teorik ve uygulamalı modeller kullanılmaktadır.

Yalova Üniversitesi İktisat Bölümü de modern iktisat biliminin temel kavram ve teorilerini, aynı zamanda iktisadın uygulama sahasına dair bilgilerle birlikte öğrencilerimize aktarmayı amaçlamaktadır. Ayrıca dört yıllık eğitim-öğretim döneminde iş hayatına atılım öncesi, öğrencilerimizin donanımını azami seviyeye çıkarmak üzere iktisat bilimiyle dolaylı ve doğrudan irtibatlı farklı bilim dallarında temel bilgiler verilerek iktisat formasyonu tamamlanmaya çalışılacaktır.

Lisans düzeyinde iktisat bölümünün öncelikli amacı, Türkiye ve dünya ekonomisinde yaşanan iktisadi sorunları bir iktisatçı gözüyle okuyup analiz edebilen ve dolayısıyla çözümler üretebilen iktisat formasyonuna sahip mezunlar yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan bölüm programı ile iktisat mezunlarının gerek kuramsal gelişmelere gerekse de uygulamaya dönük politikalara hakim bir donanıma sahip olmaları hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra, bölümde yürütülen akademik faaliyetlerle kendi alanına ilişkin entelektüel birikime sahip, toplumsal sorunlara çözüm üretebilen bilim insanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Bölümümüzün öncelikli amaçlarından bir diğeri de öğrencilerimizi üniversite sonrası hayata pratik olarak hazırlamaktır. Bu doğrultuda Yalova şehrimizin ekonomik hayatının aktörleri olan kamu ve özel iktisadi kuruluşlar ve işletmelerle irtibat sağlamak arzumuz, söz konusu pratiği kazandırmada önemli bir kazanım olacaktır.

İktisat Bölümünde alınacak lisans derecesi, özel sektörden kamu kesimine uzanan geniş bir alanda iş bulma imkanı sunmaktadır. İktisat Bölümü mezunları ‘’iktisatçı’’ unvanı alarak Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Rekabet Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, özel bankalar gibi birçok ulusal ve uluslararası kuruluşlarda çalışabilmektedirler. Özellikle kamu kuruluşlarında çalışmak isteyenler için yapılan sınavlarda iktisat bölümü mezunları daha başarılı olmaktadır.

Ayrıca son yıllarda genç girişimcilere finansal desteklerin artmasıyla birlikte mezunlar kendi işini kurma fırsatları da yakalayabilmektedir. Bunun yanı sıra bölümümüzün geleceğe dönük beklentilerinden bir diğeri de, akademisyen olmayı düşünen öğrencilerimizin mezuniyet sonrası aramıza katılmasını sağlamaktır. Bölümümüzdeki tüm öğretim elemanları, bu konuda öğrencilerimize yardımcı olmak ve onları yönlendirmek için gereken gayreti göstermektedir.

Bölümümüzde 4 Profesör, 2 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi ve 4 Araştırma Görevlisi olmak üzere, toplam 14 akademik personel bulunmaktadır.

İktisat bölümünde yürütülen lisans öğretim müfredatı yüzde 30 İngilizce esasına göre düzenlenmiştir. Bu müfredat İktisat biliminin temel kavramlarını, temel yöntemlerini, temel sorunlarını ve Türkiye ve Dünya ekonomisi ile ilgili güncel gelişmeleri de kapsayan bir içeriğe sahiptir. Bölümümüzdeki akademik örgütlenme, İktisat Teorisi, İktisat Politikası, İktisat Tarihi, İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat olmak üzere 4 anabilim dalı esasına göre oluşturulmuştur.

Yalova Üniversitesi İktisat Bölümünde izlenen Lisans programı, kuramsal gelişmeler ve farklı iktisadi yaklaşımlar çerçevesinde, ülke ve dünya ekonomisi ile ilgili ekonomik sorunları etme becerisi kazandırmayı hedeflemektedir. Derslerde teorik olduğu kadar, uygulamaya ilişkin güncel konular da ele alınmaktadır.

Bölümümüzde lisansüstü eğitim düzeyinde ise Tezli ve Tezsiz yüksek lisans programları bulunmaktadır. İlerleyen dönemlerde ayrıca bir doktora programının açılması için de bölüm olarak çalışmalarımız devam etmektedir.

İktisat bölümümüz kamu ve özel sektörde başarılı bir şekilde çalışabilecek, temel iktisadi kavram, kuram ve yöntemleri anlamış, analitik düşünme ve problem çözme yeteneklerini geliştirmiş, yaratıcı ve özgür düşünebilen bireyler yetiştirmeye odaklıdır.

Dört yıllık üniversite döneminin öğrencilerimizin nitelikleri ve hayat tecrübelerinin gelişiminde önemli bir aşama olması nedeniyle, mezunlarımızın Yalova Üniversitesi İktisat Bölümünde eğitim aldıkları yılları güzel bir şekilde hatırlamaları en büyük dileğimizdir.